Co takhle dát si olej?
Součástí učiva čtvrtého ročníku je kapitola věnovaná zemědělství a polním plodinám, proto jsem s radostí přijala pozvání pana Staníka do jeho malého obchůdku Malis ve Strži, kde vyrábí a prodává mouku a za studena lisované oleje. Protože v dnešní době děti většinou nemají možnost vidět proces zpracování různých surovin, nemohly se exkurze dočkat. Nejdříve se dověděly, jakým způsobem se olej i mouka vyrábí i z jakého důvodu pan Staník přešel na bezobalový prodej. Také sledovaly výrobu oleje z řepky olejky, jež všichni znají z našich polí. Nemalý zájem vzbudily i tzv. pokrutiny, které po vylisování semen zbyly. Na závěr mohly vyzkoušet pomocí malé bagetky chuť řepkového a mandlového oleje. K ochutnávce přistupovaly nejdříve s respektem, po prvním soustu ale chtěla většina ještě přídavek. Panu Staníkovi moc děkujeme za vstřícnost a přejeme mnoho spokojených zákazníků.