Suroviny a směs aneb jak si lze pod vedením chemika připravit bramborový salát
Veronika Čiháková
V předvánočním čase je třeba připravit nějaký ten tradiční štědrovečerní pokrm. A bramborový salát k tomu dozajista patří! Děti si přinesly recepty ze svých rodin, ve kterých si přesně vypsaly, jaké suroviny budou potřebovat a jak v přípravě salátu postupovat. Pan učitel Vráťa Kacelt hodinu začal popisem surovin, látek a vytváření směsí. Pro přesné pochopení použil kyblíkovou metodu a přesný nákres na tabuli. Do jeho výkladu zapojoval svými otázkami děti a společně analyzovali, co je to surovina, jaké známe, co je to směs a jak vzniká. „Kuchař musí být správným chemikem“, aby jeho jídlo opravdu chutnalo. Vytvoření směsi, kdy se propojí a rozloží látky z jednotlivých surovin jsou zárukou výtečné chuti. A tak se děti s velkou chutí pustily do chemicko-kuchařské práce. Jednotlivé suroviny si navážily a spočítaly, kolik jich do salátu dají. Potom se pustily do loupání, krájení, strouhání, míchání a ochucování, které bylo doprovázeno stále vábivější vůní. Nakonec si malý chemici na svojí bramborové směsi pořádně pochutnali.