Za tradicí do Olomouckého kraje
Autoři: Mgr. Zdeněk Balek, Mgr. Eva Kukalová
K výročí vzniku republiky vedla naše cesta za tradičními produkty naší země – Olomouckými tvarůžky. Před návštěvou muzea tradičních olomouckých syrečků jsme se rozhodli porovnat náš Safari park se Zoologickou zahradou Olomouc na Svatém Kopečku. Samotná návštěva začala dvěma programy uskutečňovanými samotnou zoo – Dotykovou zoo a Setkání s kontaktním zvířetem.
Při programu Dotyková zoo si mohli žáci osahat různé části zvířecího těla – srst, kůže, rohy, parohy, pera atd., kterých se běžně dotknout nemohou. Žáci se dověděli i odlišnosti od podobných zvířecích druhů.
Setkání s kontaktním zvířetem je program, který umožní návštěvníkům přijít do kontaktu se zvířetem, které zvířecí matka „odmítla“ a zoo se mu pokusí úspěšně vytvořit náhradní matku. Toto zvíře je tak krotké a lidí se nebojí. Nám se naskytla možnost podívat se do očí a pohladit si mládě klokana rudého – Julču. Při této příležitosti nás paní průvodkyně seznámila s těmito klokany.
Po těchto programech nastal čas k rozdání, abychom žákům rozdali pracovní listy a sešity, které se věnují expozicím a především zvířatům v nich. Zároveň s tím si mohli žáci vyplnit soutěžní kartičku Zoo Olomouc, za jejíž správné vyplnění mohli získat drobnou odměnu. Otázky vyžadovaly drobného zamyšlení, ale přesto nebyly těžké.
Poté nás již čekal krátký přesun do nedalekých Loštic, kde se vyrábějí v celé republice známé – ale ne mezi dětmi – Olomoucké tvarůžky. Paní průvodkyně nás seznámila s dlouhou historií této české speciality. Mohli jsme si prohlédnout původní pomůcky a stroje. Zhlédli jsme krátký hraný film zaměřený na historii vylepšování strojů, které se používali při výrobě.
Přímo z muzea vede cesta do samotné prodejny nejen produktů výrobny Olomouckých tvarůžků, ale dalších sýráren především z bližšího okolí, jako je například La Formaggeria. Zde si mohli všichni účastníci exkurze nakoupit krátkodobou památku na ni. Proč krátkodobou? Olomoucké tvarůžky neobsahují žádné speciální konzervanty, takže jejich doba trvanlivosti je velmi krátká. Zároveň jsou často oblíbené natolik, že po tak dlouhou dobu se na ně nedokážeme jen koukat a musíme je sníst.
Fotogalerie zde.